کویت ، قطر پیشتاز وامارات در انتظار ارتقاء

بانک سرمایه‌گذاری سرشناس آمریکایی جی‌پی مورگان چیس با انتشار گزارشی جدید، قطر و کویت را به فهرست بازارهای توسعه‌یافته اضافه کرد. بر این اساس، این دو کشور به‌تدریج از «شاخص اوراق قرضه بازارهای نوظهور» (EMBI) خارج شده و امارات متحده عربی نیز احتمالاً سال آینده میلادی به این گروه بپیوندد .

 

جزئیات ارتقای رتبه قطر و کویت

طبق اعلام بلومبرگ، فرآیند خروج قطر و کویت از شاخص اوراق قرضه بازارهای نوظهور از ۳۱ مارس ۲۰۲۴ (۱۱ فروردین ۱۴۰۳) آغاز می‌شود. پس از این تغییر، اوراق منتشرشده توسط این دو کشور در شاخص مذکور لحاظ نخواهد شد. این تصمیم حتی شامل دو اوراق قرضه اخیر قطر با حجم بالاست که روز پنجشنبه منتشر شد

– تأثیر بر شاخص EMBI:

وزن قطر در شاخص EMBI Global Diversified حدود ۳.۲%، کویت ۰.۶% و امارات ۴.۱% است. خروج آنها ممکن است میانگین ریسک این شاخص را افزایش داده و جریان سرمایه به بازارهای نوظهور را کاهش دهد.

 

– واکنش کارشناسان:

آندرس فارگمان، تحلیلگر ارشد شرکت Pineridge Investments لندن، معتقد است اگرچه پایگاه سرمایه‌گذاران این کشورها محدودتر می‌شود، اما هنوز امکان سرمایه‌گذاری خارج از چارچوب شاخص وجود دارد.

 

چرا قطر و کویت انتخاب شدند؟

قطر

اوراق قرضه دلاری این کشور در سال ۲۰۲۴ بازدهی ۰.۸% داشته است. حاشیه سود اوراق دولتی قطر نسبت به اوراق خزانه آمریکا تنها ۶۷ واحد پایه (۰.۶۷%) است، در حالی که میانگین این رقم در بازارهای نوظهور ۳۱۷ واحد پایه است. این اختلاف چشمگیر، قطر را به یکی از کم‌ریسک‌ترین مقاصد سرمایه‌گذاری تبدیل کرده است.

با این حال، پیش‌بینی می‌شود قطر در سال جاری با کسری بودجه ۳.۶۲ میلیارد دلاری مواجه شود که بخشی از آن از طریق انتشار اوراق بین‌المللی تأمین خواهد شد.

 

 

 

کویت

این کشور از سال ۲۰۱۷ بهدلیل اختلافات سیاسی بر سر تصویب قانون استقراض، از بازارهای بین‌المللی اوراق قرضه فاصله گرفته بود. اما انتظار می‌رود با تصویب قانون جدید اجازه انتشار اوراق تا سقف ۶۵ میلیارد دلار در ۵۰ سال آینده را دریافت کند.

 

چشم‌انداز امارات متحده عربی

جی‌پی مورگان اعلام کرد امارات برای دومین سال متوالی از نظر شاخص هزینه زندگی از حد نصاب بازارهای نوظهور فراتر رفته است. اگر این روند تا سال ۲۰۲۶ ادامه یابد، حذف تدریجی آن از فهرست بازارهای نوظهور آغاز خواهد شد

 

پیامدهای کلیدی

– افزایش ۱۱ واحدی پایه (۰.۱۱%) در بازده مورد انتظار سرمایه‌گذاران برای اوراق بازارهای نوظهور نسبت به اوراق خزانه آمریکا

– جذب احتمالی جریان سرمایه از سوی سرمایه‌گذاران بازارهای توسعه‌یافته به ویژه به سمت قطر

– کاهش فرصت معاملاتی برای فعالان حوزه اوراق قرضه در بازارهای نوظهور

 

این تحولات نشان می‌دهد اقتصاد کشورهای خلیج فارس گام بلندی به سمت بلوغ مالی برداشته و نقش آنان در نظام اقتصادی جهانی پررنگ‌تر خواهد شد