زانتان گام یا کالیفون چیست و چه کاربردهایی دارد؟
زانتان گام (Xanthan Gum)
تعریف و تولید
زانتان گام یک پلی ساکارید میکروبی است که از طریق تخمیر قندهای ذرت، گلوکز یا لاکتوز با باکتری زانتاموناس کمپستریس تولید میشود این ماده به صورت پودر سفید و بیرنگ، بیمزه و بیبو است که در آب حل میشود و خواص غلیظ کنندگی و تثبیتکنندگی دارد. سازمان غذا و داروی ایالات متحده آن را به عنوان افزودنی غذایی بیخطر تأیید کرده است
کاربردها
– صنایع غذایی:
– غلیظ کننده و تثبیت کننده در سس سالاد، بستنی، سوپ، آبمیوه و غذاهای بدون گلوتن
– جایگزین گلوتن در نان و بیسکوییتهای بدون گلوتن
– پیشگیری از کریستال یخ در بستنی
– کاهش قند خون و کلسترول در مطالعات بالینی
- محصولات مراقبت شخصی:
– خمیردندان، شامپو و کرمها به دلیل خاصیت تثبیت کنندگی و حفظ بافت
- کاربردهای صنعتی:
– حفاری نفت برای کنترل ویسکوزیته سیالات
– رنگها و چسبها به عنوان عامل پایدارساز
کالیفون (Gam Resin)
تعریف و منشأ
کالیفون یک رزین طبیعی است که از درختان صنوبر (به ویژه در چین و برزیل) استخراج میشود. این ماده جامد، شفاف و زردرنگ با بوی خاصی است که از محلول رنگین سازی درختان صنوبر به دست میآید. کاربردها
- صنایع شیمیایی:
– چسبها و روانکارها به دلیل خواص چسبندگی و افزایش مقاومت
– رنگها و ورنیشها برای بهبود درخشش و پایداری
- صنایع تخصصی:
– سازهای موسیقی (مانند ویولن) برای ایجاد اصطکاک بین کام و سیمها
– پوشش میوهها و سبزیجات برای افزایش عمر مفید و جلوگیری از فساد
- کاربردهای دارویی و غذایی:
– پوشش قرصها و کپسولها برای مخفی کردن طعم نامطبوع داروها
– لاستیک و محصولات شوینده به عنوان نرمکننده و پلاستی سایزر